Tandvleesontsteking verhelpen

Wil je vandaag nog jouw tandvleesontsteking verhelpen? Dan is het verstandig om te weten waar de tandvleesontsteking pijn vandaan komt en wat te doen bij tandvleesontsteking. Een tandvleesontsteking die in de rand van het tandvlees zit heet gingivitis en wordt veroorzaakt door bacteriën. Dit zijn verschillende soorten bacteriën en zitten in ophopingen van tandplak en tandsteen rondom kiezen en tanden. Een tandvleesontsteking oorzaak is bijvoorbeeld slechte mondhygiëne.

Symptomen tandvleesontsteking

De oorzaak tandvleesontsteking kan van alles zijn, maar wat je wilt is natuurlijk weten wat de symptomen tandvleesontsteking zijn en wat te doen tegen tandvleesontsteking. Hieronder vindt je de klinische symptomen:

  • Het tandvlees kan rood worden en snel gaan bloeden, al bij een lichte aanraking.
  • Het tandvlees wordt slap waardoor het niet stevig om de tanden ligt.
  • Het tandvlees kan gezwollen zijn.

 

Roodheid bij tandvleesontsteking

Is tandvleesontsteking schadelijk? Wanneer je roodheid hebt ontstaat dit door vaatverwijding en dit wordt hyperaemie en staat voor verhoogde doorbloeding. Deze verhoogde doorbloeding is het gevolgd van afgifte van bepaalde vaatverwijdende stoffen, die het lichaam afgeeft in reactie op de aanwezigheid van tandplaque en tandsteen met daarin bacteriën.

Bloeding bij tandvleesontsteking

Dit is een bloeding die ontstaat doordat de aanhechtings epitheel van het tandvlees aan de tanden en kiezen voor een deel is omgevormd tot pocket epitheel. Dit vertoont onderbrekingen in de epitheel bekleding en hierdoor staat op verschillende plaatsen het bindweefsel in direct contact met de pocket. Wanneer je dan poets worden de verwijde haarvaatjes geraakt en hierdoor ontstaat een bloeding in de pocket.

Tandvleesontsteking zwanger

Wanneer je zwanger bent zit je natuurlijk niet te wachten op een tandvleesontsteking zwangerschap. Het is verstandig om tijdens je zwangerschap goed voor je gebit en mond te zorgen, want hierdoor kun je problemen tijdens je zwangerschap voorkomen.

Omdat je zwanger bent heb je meer kans op het krijgen van tandvleesontsteking zwangerschap. Bij een tandontsteking raakt het tandvlees ontstoken en wordt het rood, zwelt het op en bloed het soms. Daarom is het verstandig om goed met je gebit om te gaan tijdens je zwangerschap, want je loopt hierdoor het risico om te vroeg te bevallen. Zwanger en tandvleesontsteking is dus zeker een combinatie die je wilt vermijden!

Tandvleesontsteking behandeling

Hoe ontstaat tandvleesontsteking, dat weet je nu. Gelukkig zijn er verschillen de tandvleesontsteking medicijnen die tandvleesontsteking behandelen. Maar vaak als je ontstoken tandvlees hebt, ben je eigenlijk al te laat dus tandvleesontsteking genezen is zeer moeilijk. Met tandvleesontsteking antibiotica kun je veel pijn genezen, maar een echt middel tegen tandvleesontsteking is er niet. Je neemt alleen antibiotica tandvleesontsteking om de pijn tegen te gaan.

Je kunt daarom beter kiezen voor een behandeling tandvleesontsteking en vooral bij een acute tandvleesontsteking. Hieronder staan de meest voorkomende behandeling tandvleesontsteking die tandartsen en mondhygiënisten uitvoeren:

  • Mondonderzoek en ontstoken locaties vaststellen & noteren
  • Ruimtes in het tandvlees (“pockets”) grondig reinigen
  • Zo nodig wegsnijden van zwaar ontstoken tandvlees
  • Open maken van eventuele abcessen & pus verwijderen
  • Glad maken van overgebleven tandvlees
  • Soms worden bij tandvleesontsteking antibiotica voorgeschreven
  • Bij kaakbeenontsteking is meestal een operatie nodig

Lees hier meer over ontstoken tandvlees