Ontstoken tandvlees pijn

Ontstoken tandvlees pijn kan ontzettend vervelend zijn, want waar het tandvlees erg gevoelig is kan makkelijk gaan bloeden of ontstoken raken. Nu kan de pijn aan tandvlees variëren tot een lichte pijn die alleen ontstaat bij aanraking tot aan een zware kloppende pijn die langer aan blijft houden. Maar hoe ontstaat pijn in tandvlees en wat is de juiste behandeling hiervoor?

Wat is pijn tandvlees?

Tandvlees doet pijn? Dan is het verstandig om te weten wat de tandvlees pijn nu precies inhoudt. Wanneer je dit hebt omsluit het tandvlees de tand of kies en bevindt het ook zich aan de wortelzijde van de tanden. Tandvlees is roze van kleur en loopt helemaal door tot de bovenzijde of de onderzijde van de kaak. Daar gaat het randvlees dan over naar een rode kleur.

Wanneer je gezond tandvlees hebt dan heeft het een roze kleur, doet het geen pijn en is het ook niet gezwollen. Ook wanneer je aan het tanden poetsen bent, zal gezond tandvlees niet bloeden bij aanraking of tijdens het poetsen.

Ontstoken tandvlees pijn gaat op een gegeven moment zwellen, ziet er onrustig uit en krijgt ook een rode kleur. Maar bij ontstoken tandvlees hoef je niet altijd pijn te hebben, maar pijn aan tandvlees kan zeer vervelend zijn. Zo is het tandvlees dan gevoelig en door de pijn kan eten zeer vervelend zijn. De pijn in tandvlees kan een hele dag aan blijven houden.

Pijn aan tandvlees door een ontsteking 

De meest voorkomende oorzaak van pijn tandvlees is vaak het gevolg van een ontsteking. Vaak ontstaat een ontsteking wanneer er niet goed genoeg of grondig gepoetst is. Aan de rand van het tandvlees nestelen dan bacteriën en die veroorzaken dan een ontsteking. Hierdoor gaat het tandvlees zwellen en kan het gaan bloeden.

Maar ook het tandvlees kan pijn gaan doen. Vaak is de pijn pas echt merkbaar tijdens het eten of tijdens het poetsen. Hierdoor wordt voedsel langs het ontstoken tijdvlees gewreven. De pijn kan daarnaast langer aan blijven houden en in sommige gevallen kan het zo’n pijn doen dat mensen er tranen van in de ogen krijgen.

Maar om de tandvlees pijn te laten verdwijnen, is het echt belangrijk om de ontstoken tandvlees pijn en ontsteking tegen gaat. Hiervoor zul je de tandvleesrand moeten gaan poetsen, ondanks dat het pijn doet. Je zult alleen op deze manier de ontsteking kunnen laten verdwijnen. Gebruik tandenstokers om alles tussen de tanden en kiezen schoon te maken. De pijn aan tandvlees zal wellicht eerst verregen, maar het belangrijkste is dat je goed doorzet. Uiteindelijk zal de ontsteking verdwijnen. Wanneer je dit niet doet kan dit als gevolg hebben eventueel verlies van kiezen en tanden.

Tandvlees pijn door beschadiging

Wanneer tandvlees beschadigd is zal het zeker pijn doen. Wat veel mensen niet weten dat tandvlees zeer gevoelig is waar veel zenuwen en bloedvaten doorheen lopen. Als het beschadigd raakt zal het dan ook makkelijk bloeden en doet het ook veel pijn.

Beschadiging van tandvlees kan ontstaan door het eten van chips, harde toast of door een scherp voorwerp. Ook nagelbijten kan tandvlees beschadigden wanneer je met de nagel uitschiet en in het tandvlees prikt.

Zo kan er een wondje ontstaan en dit is pijnlijk en het kan ook soms bloeden, maar ook dit zal weer spoedig genezen. Poets daarom niet te hard over het wondje heen en gebruik eventueel mondspoeling. Wanneer je het tandvlees rust geeft, zal het ook direct sneller herstellen.

Tandvlees doet pijn door te hard poetsen

Door te hard poetsen kun je ook eenvoudig het tandvlees beschadigden. In sommige gevallen wordt er zo hard gepoetst, dat letterlijk de vellen erbij hangen. Wanneer mensen te hard poetsen, gebruiken ze of een te harde tandenborstel of ze duwen te hard met de borstel op het tandvlees.

Wanneer tandvlees door het poetsen beschadigd is, laat het tandvlees los of het trekt zich terug. De pijn die je voelt is vaak een kloppend gevoel. Rustig aan te doen met poetsen want hierdoor zal het tandvlees zichzelf weer herstellen. Je kunt eventueel natuurlijk ook een pijnstiller innemen.

Pijn in tandvlees voor infecties in mond

Het is mogelijk in de mondholte dat er allerlei infecties ontstaan. De infectie zit vaak aan de kant van een mond, bijvoorbeeld links of rechts. Maar ook het gehemelte kan bijvoorbeeld ontstoken raken waar een gedeelte van het tandvlees ook ontstoken door kan raken.

Het ontstoken gebied van tandvlees is vaak gezwollen, rood en pijnlijk. Door de opeenhoping van bacteriën in de mond kan een ontsteking ontstaan. Dit kun je tegengaan door je mond goed te zorgen en vooral niet te roken of veel suikers tot je te nemen, want hierdoor zal een ontsteking in je mond minder vaak voorkomen.