Bloedend Tandvlees

Ik last van bloedend tandvlees, hoe komt dat? Wat veel mensen niet weten is dat bloedend tandvlees zo plotseling de kop op kan steken, maar snel bloedend tandvlees kan ook chronisch zijn. Maar hoe komt het dat je spontaan bloedend tandvlees hebt en wat zijn de bloedend tandvlees oorzaken?

Hoe kan ik snel bloedend tandvlees?

Bloedend tandvlees kun je eenvoudig herkennen wanneer je tandenborstel na het poetsen roze of rood gekleurd is. Ook wanneer je in een appel bijt of bij een hard broodje kun je soms opmerken dat je last hebt van bloedend tandvlees. Daarnaast is het ook mogelijk dat je tussen de maaltijd de smaak van bloed in je mond hebt.

Als je merkt dat je in je mond bloedt, dan kun je er snel van uitgaan dat dit bloed van je tandvlees af komt. Natuurlijk kan je tong ook bloeden wanneer je er per ongeluk op bijt, maar in de meeste gevallen zal het bloeden bij je tandvlees liggen. Indien je het vermoeden hebt dat je tandvlees bloedt, dan kun je dit makkelijk controleren door goed naar je tandvlees te kijken. In de meeste gevallen is tandvlees rood en kan het opgezet zijn.

Indien de conditie van je tandvlees erg slecht is, dan kan je hele tandvlees ontstoken en rood zijn. Als je niet zeker weet of je tandvlees bloedt, dan kun je dit uittesten door bijvoorbeeld een tandenstoker tussen je tanden te prikken. Wanneer je last hebt van spontaan bloedend tandvlees, dan zal door de druk van de tandenstoker op het tandvlees op dat moment gaan bloeden.

Bloedend tandvlees oorzaak

Er zijn verschillende bloedend tandvlees oorzaken, maar in de meeste gevallen komt het door slechte mondhygiëne. Dit betekent niet direct dat je je tanden niet vaak genoeg poetst, maar dat of verkeerd of niet goed genoeg poetst. Door achtergebleven tandplak ontstaat er bloedend tandvlees. Tandplak verzamelt zich in de loop van de dag op je kiezen en tanden, want door alles wat we eten blijft er tandplak achter in de mond.

Bij spontaan bloedend tandvlees zet de tandplak zich af op de tanden en kiezen en hierdoor komen er gemakkelijk bacteriën in de mond en tussen het tandvlees kunnen vormen. Als je goed en regelmatig poetst, dan kun je eenvoudig het tandplak poetsen en dan kan het ook geen schade doen in je mond.

Als je dus niet goed genoeg poetst dan blijft er tandplak zitten. De tandplak die langs de randen van het tandvlees ophoopt zorgt er dan voor dat het tandvlees gaat ontsteken. ls je niets doet tegen ontstoken tandvlees, dan kan dit overgaan naar Paradontitis. Bij Paradontitis tast de ontsteking ook het kaakbot aan en hierdoor kunnen je kiezen en tanden losraken en zelfs uitvallen.

Wat doe je tegen bloedend tandvlees?

Als je last hebt van snel bloedend tandvlees, dan is het echt belangrijk dat je je poetsgedrag gaat veranderen. Poets daarom minimaal 2 keer per dag je tanden en let goed op dat je alle plekjes van je gebit poetst. Neem daarom altijd voor tandenpoetsen de tijd, want wanneer je haast hebt loop het risico dat je plekken gaat overslaan. Poets daarom goed langs de overgang van de tanden naar het tandvlees.

Borstel daarnaast ook het tandvlees zelf en je moet echt voor een goede tandenborstel. Het is verstandig om een soft of medium tandenborstel te gebruiken, maar het is beter om een elektrische tandenborstel te gebruiken. Zo is een elektrische tandenborstel makkelijker en effectiever dan een gewone tandenborstel.

Naast het tandenpoetsen is het ook verstandig om gebruik te maken van tandenstokers of flossdraad. Daarmee kun je goed tussen je tanden schoonmaken en hierdoor blijft er ook geen tandplak achter op de plekken waar je tandenborstel niet bij kan.

Als je nog steeds last blijft houden van bloedend tandvlees, dan is het verstandig om een keer extra je tandarts of mondhygiënist te bezoeken. Tandplak kan zich omgezet hebben in tandsteen en hierdoor blijft het bloeden aanhouden. Een tandarts kan eenvoudig tandsteen verwijderen en hierdoor zijn je tanden weer schoon en wordt je tandvlees vanzelf ook weer beter.