Aften

Heb jij last van aften in de mond? Aften op tandvlees komt vaak voor en de kans is groot dat je immuunsysteem verzwakt is. Zo kan een verminderde weerstand het ontstaan van aften tandvlees bevorderen. Een aft tandvlees kan ook bevorderd worden door stress, oververmoeidheid en stress. Aften zijn vervelende zweertjes in de mondholte die het eten van voedsel kunnen bemoeilijken, maar wat kun je doen tegen aften en hoe kun je aften voorkomen?

Wat zijn aften en welke soorten aften zijn er?

Er zijn veel mensen die ooit wel eens aften op tandvlees hebben gehad. Een aft tandvlees is eigenlijk niets meer dan een vervelend zweertje in de mondholte, wat vaak pijnlijk aanvoelt. Een aften tandvlees heeft normaal gesproken een ovale of ronde vorm en is grijs of wit van kleur. Aften komen vooral vaak voor op het tandvlees, aan het gehemelte of in de wang. Doordat een afte pijn bezorgt, kan het eten van een maaltijd erg irriterend zijn.

De aften kun je onderverdelen in drie soorten. Een kleine afte is ongeveer 3 a 8 mm groot en verdwijnt vaak binnen tien dagen. De tweede soort heeft een grootte van 1 cm of groter en de genezing daarvan kan ongever 6 a 8 dagen in beslag nemen. Dit soort afte is dan ook pijnlijker. De derde soort is een herpetiforme afte en hierbij zijn alle kleine aften verspreid in de mond. Deze soort is kleiner dan 1 cm en verdwijnt na een tiental dagen.

Wat zijn de oorzaken van aften in de mond

Het ontstaan van een afte kun je niet aan een oorzaak koppelen. Maar vaak gaat men er vanuit dat dit vanuit een verzwakt immuunsysteem een belangrijke rol speelt in het ontstaan van een afte. Hoe minder sterk je afweer is, hoe moeilijker het je bescherming biedt tegen aften en andere zweertjes. Ook stress, alcohol en roken kunnen het ontstaan van een afte stimuleren.

Aften zijn daarentegen niet besmettelijk en kunnen daardoor dus niet overgebracht worden van persoon tot persoon. Maar om zeker te zijn van je zaak, moet je wel even checken of het om een afte gaat. Er kunnen andere zweren in de mond ontstaan kunnen in de sommige gevallen dan wel weer besmettelijk zijn.

Wat kan ik bij aften op tandvlees doen?

Aften kunnen op diverse manieren behandeld worden, maar wat je het beste kunt doen is om je mond te spoelen met zoutwater. Zout geeft een bijtend gevoel maar het is wel efficitent omdat het de wonden dichtmaakt. Er zijn ook nog allerlei andere mondspoelmiddelen op de markt die aften in de mond tegengaan. Hieronder vind je manieren om een afte te voorkomen:

  • stop met roken

  • slaap voldoende

  • vermijd stress

  • beperk het gebruik van alcohol

  • poets je tanden tweemaal per dag

  • zorg voor een sterk immuunsysteem: eet voldoende groenten en fruit